Morrut de la palmera

Morrut de la palmeraMorrut de la palmeraMorrut de la palmeraMorrut de la palmeraMorrut de la palmera

{Rhynchophorus Ferrugineus}

Descripció

És un coleópter de la família dels curculiònids. Originari del Sud-est asiàtic i la Polinèsia, s'ha estès de forma continuada per altres zones de clima temperat. A la zona mediterrània afecta principalment a les Phoenix Canariensis i en menor mesura les Phoenix Dactylifera i a les Washingtonies.

L'adult és un escarabat de color vermell de 2-5 cm amb un bec allargat caracterèstic amb la funció de xuclar la saba de les palmeres. Es desplacen volant de palmera en palmera fins arribar al centre de la palmera. La femella posa entre 300 i 400 ous al teixit tendre entre la corona o a les ferides del tronc o palmes. Els ous tenen forma ovalada, de color blanquinós i brillant. Les larves es desenvolupen dins la palmera, en l'últim estadi poden fer més de 5 cm. La pupa és groguenca i es protegeix amb un capoll construït amb la fibra que la larva amassa de la pròpia palmera. El cicle biològic complet dura uns 3 – 4 mesos.

Dins d'una palmera atacada es poden trobar simultàniament vàries generacions, en diferents estadis, de l'insecte. Els adults no marxen de la palmera atacada mentre tinguin teixit vegetal per alimentar-se. Una vegada esgotada la palmera volen a colonitzar altres palmeres, preferentment les que tenen ferides.

És molt difícil detectar la presència de la plaga ja que es desenvolupa a l'interior de la palmera. La larva penetra per la corona cap el tronc, fent galeries que poden fer més d'un metre, ramificant-se a mesura que s'endinsa cap a l'interior del tronc.

Simptomes i danys

És dificil detectar la presència de la plaga en els seus atacs inicials. En les palmeres afectades es pot observar la desestructuració de la capçada, presentant asimetries, irregularitats en les fulles. Un cop avança l'atac, aquestes fulles engrogueixen i es moren, de manera que en poques setmanes es veu afectada tota la corona, provocant la mort de la palmera.

Mitjans de lluita

El mètode de lluita més eficaç és la lluita química preventiva, ja que una palmera afectada té menys possibilitats de cura. Els tractaments es realitzaran amb els mitjans adients per fer arribar el producte insecticida a l'ull de la palmera i provocant efecte d'inundacio a aquest.

A continuació es mostra els diferents moments d'aplicació en funció del nombre de tractaments a realitzar. Es recomanen realitzar un mínim de tres tractaments preventius anuals que coincideixen amb l'època de més activitat de l'insecte, ja que al llarg de l'any es produeixen varis cicles de vida d'aquest insecte a la part superior de les palmeres, podent-se observar diferents estadis larvaris en un mateix moment.

 

Alemany Fitosanitaris, SL. té una garantia de més del 99% d'efectiviat en els tractaments realitzats a més de 1.600 palmeres.

 

C. Calaf, 2 1º-3ª | 08700 Igualada, Barcelona

Tel. 938 044 551 | Fax 938 031 841

www.j-alemany.com | alemany@j-alemany.com

Formulari