Galeruca de l’om

Galeruca de l’omGaleruca de l’om

{Xanthogaleruca luteola}

Descripció

La galeruca de l'om és un coleòpter de la família Chrysomelidae que s'alimenta tant en estat larvari com adult de fulles d'om.

L'adult és de color verd groguenc amb bandes negres longitudinals. Les femelles dipositen ous de color taronja-groguenc al revers de les fulles, normalment en grups de 10 a 30 en files aparellades. La larva recent eclosionada és negre. Conforme es va alimentant, es va aclarint entre verd i groc.

Els adults normalment hivernen en les esquerdes de l'escorça del tronc o entre la fullaraca seca del sòl. A la primavera volen cap a la copa recent brotada, s'alimenten de les fulles i realitzen la posta. Després de l'eclosió les primeres larves estan diverses setmanes alimentant-se de les fulles fins arribar a l'estat de maduresa. Actualment descendeixen pel tronc per fer la pupa. Passats uns deu dies, surt l'adult que volant arriba de nou la copa i així comença el cicle de la segona generació. Es poden arribar a formar quatre generacions, des de l'inici de la primavera fins a finals de setembre.

Símptomes i danys

Els danys provocats per aquest coleòpter són originats tant per adults com per les larves alimentant sobre les fulles dels arbres. Aquests danys són fàcils de diferenciar, ja que mentre els adults s'alimenten perforant les fulles, les larves devoren amb gran velocitat el parènquima verd, respectant l'epidermis del revers i deixant intactes les nerviacions. De vegades poden danyar completament a totes les fulles, on els arbres adopten un color marró.

Els oms a mitjans d'estiu perden el fullatge, el vigor de la planta i la capacitat fotosintètica. Si les defoliacions es repeteixen durant diversos anys seguits, els arbres queden en favorables condicions per a la invasió d'altres insectes com els barrinadors, transmissors del fong Ophiostoma ulmi, que provoca la malaltia coneguda per grafiosi de l'om.

Mitjans de lluita

Cal realitzar els tractaments fitosanitaris per al control de la malaltia amb els productes recomanats.

C. Calaf, 2 1º-3ª | 08700 Igualada, Barcelona

Tel. 938 044 551 | Fax 938 031 841

www.j-alemany.com | alemany@j-alemany.com

Formulari