Assecada del xiprer

Assecada del xiprerAssecada del xiprer

{Cinara Cupressi}

Descripció

El pugó dels xiprers, Cinara cupressi, és un àfid làcnid fosc i és un dels áfidos gegants de les coníferes. Últimament prosperen desmesuradament i produeixen importants danys en el seu hàbitat natural.

Els pugons s'instal · len en colònies sobre l'escorça de les branques joves. S'alimenten de saba. Perquè el pugó pugui succionar i pair bé la saba, ha d'haver injectat prèviament una saliva que és altament tòxica per a alguns arbres, donant lloc a assecades importants fins a produir la mort de la planta. L'activitat alimentària del pugó genera una abundant secreció de melassa, on creixen els fongs anomenats Negreta interferint considerablement amb la fotosíntesi. L'hivern el passen en forma d'ous, que eclosionen a la primavera creant nombroses colònies. Amb l'augment de la temperatura dels pugons baixen a terra per protegir-se de la calor de l'estiu.

Símptomes i danys

Els danys més espectaculars es poden observar a finals de primavera-inici de l'estiu sobre Cupressus sempervirens, Cupressus arizonica i Cupressus Gabri. Es caracteritza per un notable assecat de brots i branques, no es manifesta en el moment de l'atac, sinó que es manifesta més a l'estiu. En general l'assecatge va de dins a fora i de baix a dalt. Els arbres petits afectats de Cinara poden arribar a morir. En arbres adults comença en una decoloració foliar fins a la mort de branques.

Mitjans de lluita

Cal realitzar els tractaments fitosanitaris per al control de la malaltia amb els productes recomanats.

C. Calaf, 2 1º-3ª | 08700 Igualada, Barcelona

Tel. 938 044 551 | Fax 938 031 841

www.j-alemany.com | alemany@j-alemany.com

Formulari